Online reading:

web stats

29 Ιουλ 2008

Ανθρωπιστική κρίση εν εξελίξει για τους μετανάστες στη Μυτιλήνη


Αθήνα, 25 Ιουλίου 2008

Πλημμελή ιατρική μέριμνα και απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης καταγγέλλουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στο Κέντρο Κράτησης μεταναστών στη Μυτιλήνη, δύο μήνες μετά την έναρξη του προγράμματος παροχής ιατρικής, ψυχοκοινωνικής και ανθρωπιστικής βοήθειας.

Την κατάσταση αυτή έρχεται να επιδεινώσει περαιτέρω η αναποτελεσματικότητα των αρχών να εγγυηθούν έστω και τη στοιχειώδη βελτίωση των υποδομών. Επιπλέον, η μη διευκόλυνση της πρόσβασης των μελών της ομάδας μας στους χώρους κράτησης και κατ’ επέκταση στους ασθενείς δυσχεραίνει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Σε ένα κέντρο που -σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές- δεν δύναται να εξυπηρετήσει άνω των 400 ατόμων, συνωστίζονται σήμερα 800 άνθρωποι.

Η ιατρική μέριμνα περιστατικών που χρήζουν βοηθείας, και ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες, είναι πλημμελής τόσο στο επίπεδο της πρώτης εκτίμησης όσο και της παρακολούθησης / παραπομπής όσων έχουν ανάγκη. Θεωρώντας ότι η συγκεκριμένη εικόνα καθημερινά χειροτερεύει, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καλούμε όλους τους αρμόδιους φορείς να αναλάβουν δράση άμεσα.

«Οι κρατούμενοι διαβιούν σε θαλάμους όπου λιμνάζουν ύδατα, χωρίς επαρκή πρόσβαση σε ντους και τουαλέτες (σε ένα θάλαμο υπάρχει 1 λειτουργική τουαλέτα για πάνω από 100 άτομα). Οι χώροι δεν έχουν καθαριστεί επαρκώς τους δύο τελευταίους μήνες. Οι κρατούμενοι προαυλίζονται ελάχιστα, ενώ το προσωπικό του κέντρου αδυνατεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες. Κανόνας είναι ότι οι μετανάστες βρίσκονται κλειδωμένοι και δίχως τη στοιχειώδη πρόσβαση σε εγκαταστάσεις που θα μπορούσαν να εγγυηθούν την προσωπική τους υγιεινή και την προφύλαξή τους από μεταδοτικές ασθένειες», τονίζει ο Γιώργος Καραγιάννης, επικεφαλής της αποστολής, περιγράφοντας τις συνθήκες διαβίωσης στο Κέντρο Κράτησης.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουμε πρωτοβάθμια περίθαλψη και ψυχοκοινωνική στήριξη στους μετανάστες. Έως σήμερα 550 άτομα έχουν λάβει ιατρική φροντίδα στη Μυτιλήνη. Παράλληλα έχει ξεκινήσει η διανομή υλικών καθαριότητας και η κατασκευή επιπλέον δομών (τουαλέτες, ντους). Οι ομάδες μας αντιμετωπίζουν εμπόδια στην πρόσβασή τους στους χώρους κράτησης και τους ασθενείς για την υλοποίηση των δραστηριοτήτων του προγράμματος.

Οι Γιατροί χωρίς Σύνορα ζητάμε την άμεση βελτίωση των συνθηκών υποδοχής των μεταναστών όπως υπαγορεύουν οι διεθνείς συμβάσεις και την πρόσβασή τους στο σύστημα υγείας.

Η απρόσκοπτη πρόσβαση των ομάδων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την παροχή ανεξάρτητης ιατρικής ανθρωπιστικής βοήθειας στους μετανάστες που έχουν ανάγκη.

* Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα υλοποιούμε πρόγραμμα επείγουσας παρέμβασης στο Κέντρο Κράτησης της Μυτιλήνης, ήδη από τις 2 Ιουνίου, παρέχοντας ιατρική φροντίδα, ψυχοκοινωνική στήριξη αλλά και υλοποιώντας δράσεις βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης. Παράλληλα, και ήδη από τη προηγούμενη εβδομάδα, ομάδα ιατρών και ψυχολόγων βρίσκεται καθημερινά και στο σημείο άφιξης των μεταναστών προσφέροντας ιατρική και ανθρωπιστική βοήθεια. Επίσης τακτικές επισκέψεις πραγματοποιούνται στο Κέντρο Υποδοχής ανήλικων ασυνόδευτων αλλοδαπών στην Αγιάσσο. Δραστηριοποιούμαστε επίσης στον πρόχειρο καταυλισμό προσφύγων στην Πάτρα παρέχοντας πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη και ψυχολογική υποστήριξη και προσπαθώντας να βελτιώσουμε τις συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών και διερευνούμε τη δυνατότητα παρέμβασης στα κέντρα κράτησης Έβρου και Ροδόπης. Οι ΓΧΣ υλοποιούμε ανάλογα προγράμματα υποστήριξης μεταναστών σε 9 ακόμα χώρες της Ευρώπης και της Αφρικής.

Για περισσότερες πληροφορίες:
-- Θεοδώρα Θεοδωρίδου, Υπεύθυνη Τύπου, 210 5200500 (εσωτ. 103) και 693 6699007
-- Γιώργος Καραγιάννης, Επικεφαλής Αποστολής, 6936 752130

Δεν υπάρχουν σχόλια: