Online reading:

web stats

15 Μαρ 2009

Το χαράτσι των ΕΛΤΑ

Εγινε θέμα σε ένα φόρουμ κατα πόσο ειναι σωστό η παράνομο να εισπρατουν χρήματα τα ΕΛΤΑ ως "εξοδα εκτελωνισμού" ειτε αυτό αφορα πακετα απο χωρες μελη ΕΟΚ ειτε Αμερικη κλπ ,ενώ το τελωνείο δηλώνει αγνοια.

Παραθέτω το κείμενο όπως έχει γραφτεί:

"Από αρχές Δεκεμβρίου τα ΕΛΤΑ χρεώνουν 6 ευρώ "έξοδα εκτελωνισμού" σε οτιδήποτε έρχεται από χώρες εκτός Ε.Ε, ανεξαρτήτως ποσού. Σήμερα πήγαν να μου χρεώσουν και σε κάτι που ήρθε από Γαλλία, αλλά δεν τους πέρασε. Το ότι το επιχείρησαν όμως, με έκανε να υποψιαστώ ότι η πρακτική είναι παράτυπη (το λιγότερο). Πήρα τηλέφωνο σε τρία τελωνεία σε όλη την Ελλάδα (και το πιο σημαντικό, το ένα ήταν στο "Ελ. Βενιζέλος") και μου είπαν ότι τίποτα δεν άλλαξε ή ακρίβηνε στη διαδικασία τους και αυτά τα χρεώνουν τα ΕΛΤΑ για τους δικούς τους λόγους. Πήρα και στις Ταχυμεταφορές ΕΛΤΑ και μου είπαν αρχικά ότι αυτά τα χρεώνουν τα τελωνεία... Μόλις απάντησα ότι τα τελωνεία δε χρεώνουν τίποτα, μου είπαν πως δεν ξέρουν παρά ότι τα κεντρικά τους έστειλαν διαταγή να χρεώνουν τα 6 ευρώ χωρίς άλλη εξήγηση από "έξοδα εκτελωνισμού". Άμα είναι έτσι, να πάω να γίνω εκτελωνιστής...

Συμπέρασμα: τα 6 ευρώ είναι κερατιάτικα. Θα κρατήσω και μια πισινή, αλλά η ιστορία μου θυμίζει τις παράνομες χρεώσεις των τραπεζών.

Και τώρα τι κάνουμε; Είπα να κάνω καταγγελία, αλλά σε ποιον; Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή ανήκει στο Υπουργείο Ανάπτυξης - θα καταγγείλω το Κράτος στον ίδιο του τον εαυτό; Είπα να απευθυνθώ στο ΙΝ ΚΑ και πήρα το τηλέφωνο που μου έδωσε ο ΟΤΕ. Απάντησε ο τηλεφωνητής από κάποιο "νέο ΙΝ ΚΑ" και δεν το σήκωσε ποτέ κανείς. Στο internet ανακάλυψα πως υπάχουν δύο ΙΝ ΚΑ, "παλιό" και "νέο". Τρελά μαλωμένα μεταξύ τους, το "νέο" διατείνεται πως είναι "ένας ανεξάρτητος, μη κερδοσκοπικός και μη κυβερνητικός οργανισμός", αλλά το κατηγορούν ότι "κάνει πλάτες" σε εγχώριες τράπεζες και αλυσίδες σούπερ μάρκετ, αυτό κατηγορεί το "παλιό" ΙΝ ΚΑ για αδράνεια ετών, ενώ ανακάλυψα πως στο...ανεξάρτητο "νέο ΙΝ ΚΑ" ο αντιπρόεδρός του είναι ενεργό μέλος του ΠΑΣΟΚ (και στα blogs έχει ένα βρωμόστομα, άστα να πάνε). Δηλαδή μιλάμε για πολλή σαπίλα στο χώρο. Δεν είχε χρειαστεί ως τώρα να ασχοληθώ με το θέμα των δικαιωμάτων του καταναλωτή. Θυμήθηκα πως στις ΗΠΑ εδώ και χρόνια οι πολυεθνικές ιδρύουν "μη κυβερνητικές, μη κερδοσκοπικές" οργανώσεις για να προωθήσουν τα συμφέροντά τους (για παράδειγμα, οι περισσότερες οργανώσεις στις ΗΠΑ, που ζητούν ένα ελεύθερο δημοκρατικό Ιράν, έχουν ιδρυθεί από τις πετρελαϊκές εταιρίες). Φαίνεται το κόλπο το κάνουν και στη χώρα μας.

Μια τελευταία λύση είναι η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, που είναι και ανεξάρτητη αρχή. Ζούμε στη χώρα της διαφθοράς όμως, οπότε έχει κανένα νόημα; Πόσο ανεξάρτητη είναι αυτή η αρχή, ακόμα όμως κι αν βάλει πρόστιμο (εφ' όσον τα 6 ευρώ είναι όντως παράνομα) στα ΕΛΤΑ, αυτά θα σταματήσουν να χρεώνουν;"

Αν καποιος γνωρίζει κατι παραπάνω για αυτο ας σχολιάσει,και στο κατω κατω της γραφής επιτελους πρεπει να ξέρουμε τι πληρωνουμε ,που πληρωνουμε και γιατι.....
Διότι μας τα παιρνουν οι τράπεζες (1,50 ε) ως εξοδα λογαριασμου,πραγμα που εκατομμυρια φορές τονίστηκε οτι ειναι ΠΑΡΑΝΟΜΟ,μην αρχισουν όλοι να εισπρατουν παρανομα.

1 σχόλιο:

lakis είπε...

Τίποτα δεν με εκπλήσσει πια. Ένας από τους λόγους που δεν θα μπορούσα να ζήσω ξανά στην Ελλάδα είναι αυτός ο παραλογισμός που διατρέχει τις "υπηρεσίες" δημόσιες ή μη, πέρα ως πέρα. Τι να πει κανείς και πώς να βρει το δίκιο του;