Online reading:

web stats

13 Μαρ 2009

ΤΟ ΠΛΗΡΩΜΑ ΤΟΥ ISS ΕΤΟΙΜΟ ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΕΚΚΈΝΩΣΗ - ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ ΜΕ ΣΚΟΥΠΙΔΙ

Χθες ήταν μια μέρα πραγματικός εφιάλτης για την ΝΑΣΑ.

Βέβαια δεν θα έπαιρνα χαμπάρι εάν δεν το μάθαινα απο τον καλό μου ο οποίος μεταφραζε κατευθείαν απο την ιστοσελίδα της ΝΑΣΑ για τα τρέχοντα γεγονότα.
Δεν ξέρω και αν αναφέρθηκε και απο τα ΜΜΕ μιας και ολα γίνοταν σε γρήγορους ρυθμούς.


Σας παραθέτω λοιπόν,το μεταφρασμένο κείμενο οπως το μετάφρασε ο Χρήστος στο αστρονομικό φόρουμ του Συλλογου Φιλων Αστρονομίας Κρητης (www.sfak.gr).

Σύμφωνα με το NASASpaceflight.com, το τριμελές πλήρωμα του Διαστημικού Σταθμού ετοιμάζονται για άμεση εγκατάλειψη του σκάφους με το διαστημόπλοιο Soyuz μετά από συναγερμό σύγκρουσης. Η πλησιέστερη προσέγγιση του αντικειμένου έχει προγραμματιστεί για τις 11:39 CDT, Το αντικείμενο με όνομα καταλόγου "25090 PAM-D" είναι σκουπίδι σε τροχιά και είχε αρχικά καταγραφεί ως χαμηλού κινδύνου για τον ISS. Παρόλα αυτά περαιτέρω παρακολούθηση του αντικειμένου έφερε το Διαστημικό Σταθμό σε συναγερμό. Ζητήθηκε από τα μέλη της Αποστολής 18 Διοικητή Mike Fincke, Ρώσσο Μηχανικό Yury Lonchakov, και η Sandra Magnus της NASA να εγκαταλείψουν το Διαστημόπλοιο και να μπουν στην κάψουλα Soyuz, που θα χρησιμεύσει για την επιστροφή τους στην Γη σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη.

UPDATE: (10:45 am CDT) Επικοινωνία με το πλήρωμα του ISS επιβεβαιώνει την μεταφορά τους στην κάψουλα Soyuz σε περίπτωση σύγκρουσης. Υπάρχει μικρή πιθανότητα σύγκρουσης αλλά το αντικείμενο είναι μεγάλο Ο Fincke θα κλείσει όλες τις καταπακτές στο αμερικανικό τμήμα του σταθμού.

2nd UPDATE (11:15 am CDT) Οι καταπακτές σε όλα τα τμήματα του ISS κλείνουν σε όλα τα τμήματα μέρος της προετοιμασίας εγκατάληψης στην κάψουλα Soyuz. Το πλήρωμα θα παραμείνει στην κάψουλα από τις 16:30 to 16:45 GMT, με πιθανότητα να χτυπήσουν τα σκουπίδια στις 16:39.

Χθες 12 / 3/09 στις 08:17:21 μμ
Τέλος καλό όλα καλά για τον ISS. Το αντικείμενο, αναφέρουν πηγές στην NASA υπολογίστηκε στα 0.009 meters (0.35 inches) στο πλάτος ζυγίζοντας λιγότερο από 1 κιλό και υπολογίστηκε ότι θα πέρναγε περίπου 4.5 kilometers από τον Σταθμό, αρκετά κοντά όσο αφορά το Διάστημα.

Το πλήρωμα αντέδρασε γρήγορα και έκλεισαν όλες τις καταπακτές και παράθυρα. Η καταπακτή του Soyuz παρέμεινε ανοιχτή μιας που μπορούσε να κλείσει ταχύτατα αν χρειαζόταν.

Τα μέλη του ISS δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν το αντικείμενο να περνά κοντά από τον Σταθμό. Ήδη έχουν επιστρέψει στον ISS και οι εργασίες συνεχίζονται κανονικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: