Online reading:

web stats

13 Ιουλ 2009

Σύγκρουση ποδηλάτη με... αυτοκίνητο στον ποδηλατόδρομο της παραλίας Θεσσαλονίκης

Εγκληματική αμέλεια κατ’ εξακολούθηση.


Οι θαμώνες των πολυτελών καφετεριών και εστιατορίων της Νέας Παραλίας, συνήθως χρήστες Ι.Χ οχημάτων, που θέλουν να σταθμεύσουν το αυτοκίνητο τους περιμετρικά του χώρου που θα επισκεφτούν δεν δείχνουν να υπολογίζουν τον πλακόστρωτο πεζόδρομο της παραλίας αλλά και την λωρίδα για ποδήλατα…
Η δημοτική αρχή, που ευθύνεται για την αστυνόμευση της περιοχής, έχει έλλειψη βάρδιας δημοτικών αστυνόμων τις ώρες των παραβάσεων.
Η Διεύθυνση Συγκοινωνίας και Οδοποιίας του Δήμου δεν μπορεί να αποκλείσει την διέλευση των οχημάτων επικαλούμενη την κατ’ ανάγκην πρόσβαση οχημάτων της πυροσβεστικής και ασθενοφόρων.
Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι να διαπληκτίζονται καθημερινά Θεσσαλονικείς που πλαισιώνουν την παραλία της πόλης τους με κύριο λόγο την ψυχαγωγία και την χαλάρωση δίπλα στη θάλασσα, είτε ως επισκέπτες των καφετεριών- εστιατορίων, είτε πεζοί, είτε με ποδήλατο μετακινούμενοι κατά μήκος του παραλιακού μετώπου.

Αφορμή για να έρθει το θέμα στη δημοσιότητα αποτέλεσε ο τραυματισμός του ποδηλάτη Κώστα Συμελίδη, Βαλκανιονίκη της ποδηλασίας και ιδρυτή του BikeRespect.gr (πρωτοβουλία προώθησης του ποδηλάτου) τη Δευτέρα 6 Ιουνίου στις 11 το βράδυ από αυτοκίνητο που εισήλθε στον ποδηλατόδρομο που είναι χαραγμένος πάνω στο πλακόστρωτο της νέας παραλίας.
«Το γεγονός δεν μας τιμάει καθόλου ως πολίτες αυτής της πόλης. Τα 50 μέτρα κατά μήκος του Ναυτικού Ομίλου είναι ίσως η μεγαλύτερη πληγή για το ποδήλατο που προσπαθούμε να το προωθήσουμε ως εναλλακτικό μέσο μετακίνησης. Αν δεν ληφθούν μέτρα άμεσα, θα φτάσουμε στο σημείο να βλέπουμε στη λωρίδα για τα ποδήλατα στην παραλία, μικρά εκκλησάκια που υπενθυμίζουν στους διερχομένους για απώλειες αγαπημένων προσώπων στην άσφαλτο. Που; Στην παραλία! Εκεί που ο πεζός και η ήπια μορφής μετακίνηση, όπως το ποδήλατο, πρέπει να έχουν ασφαλή διέλευση και προτεραιότητα.»
«Λόγω του ανισόπεδου κρασπέδου δεν μπόρεσα να αποφύγω την σύγκρουση. Ήμουν τυχερός που γλύτωσα μόνο με κάκωση του ώμου. Κάποιος πιο αδέξιος χειριστής θα είχε χειρότερη κατάληξη! Δεν τολμάω να σκεφτώ για μικρά παιδιά και ηλικιωμένους.» «Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής μου στην Τροχαία, άλλα 20 Ι.Χ. οχήματα παραβίασαν τον χώρο. Αυτό γίνεται καθημερινά. Πρέπει ο Δήμαρχος της πόλης μας να ξανασκεφτεί αν θέλει τα ποδήλατα και να μας το δείξει με πράξεις!»
Πηγή: Ενωση για τα δικαιώματα των πεζών

Δεν υπάρχουν σχόλια: