Online reading:

web stats

15 Ιουλ 2009

Απόψεις ,απορίες,καταγγελία Χορευτάκη ...


Τα παρακάτω γράφτηκαν σε ένα από τα mailing list που συμμετέχω.

Αποφάσισα να το βάλω και στο blog μου.

Οι απόψεις που θα αναφερθούν είναι από Έλληνα ο οποίος ζει στο εξωτερικό .
-----------------

"Με έναν περίεργο και σχεδόν μεταφυσικό τρόπο το όνομα του υφυπουργού Δημόσιας Τάξης έχει σχετισθεί με αρκετές ιστορίες του παρασωφρονιστικου και παραδικαστικού κυκλώματος που δρα στην Κρήτη.
Το στέλεχος της κυβέρνησης έχει εγγράψει μια πλούσια διαδρομή στις δικαστικές αίθουσες της Κρήτης και έχει οικοδομήσει ισχυρούς δεσμούς με ορισμένες κοινωνικές κατηγορίες της περιοχής, γεγονός που αποκρυσταλλώνεται στα υψηλά εκλογικά ποσοστά του. Είναι αξιοσημείωτο δε, ότι έχει επεκτείνει την εκλογική του επιρροή και στον έγκλειστο πληθυσμό, αφού ενδεικτικά στο εκλογικό τμήμα των αγροτικών φυλακών Αγιάς Χανίων απέσπασε σε καθεστώς μονοσταυρίας ένα ποσοστό της τάξης του 64%, διαψεύδοντας το στερεότυπο που θέλει τους φυλακισμένους να μην αποτελούν προνομιακό κοινό για πρώην εισαγγελείς.
Αν σταθούμε σε ορισμένα κομβικά σημεία μιας πολύκροτης νομικής και πολιτικής καριέρας. Ο κύριος αυτός ξεκινά την πορεία του ως εισαγγελέας στην Κρήτη το 1972 (επί χούντας κοινώς) και παραμένει σ’ αυτό το πόστο ως το 1980. Εκτοτε δουλεύει ως δικηγόρος, ακόμα και...
την περίοδο 1986-1989 που εκλέχτηκε δημοτικός σύμβουλος στα Χανιά με την τοπική παράταξη της ΝΔ. Πρωτοεξελέγη βουλευτής το 1989 με ανοιχτή πριμοδότηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.
Το 2004 αναλαμβάνει τα καθήκοντα του ως υφυπουργός Δημόσιας Τάξης και επιφορτίζεται με την αγορά του συστήματος ασφαλείας C4I της εταιρείας SAIC με υπερεργολάβο τη Siemens, το οποίο κόστισε 280 εκατ ευρώ με αμφίβολα αποτελέσματα, όπως αργότερα παραδέχτηκε και ο ίδιος. Αυτή όμως η θητεία διακόπηκε άδοξα, όταν κατά τη διάρκεια κομματικής συνεστίασης στην Κρήτη χαρακτήρισε τον τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δ. Λινό «ανόητο λειτουργό και αγράμματο». Αρχικά διέψευσε τα δημοσιεύματα, αλλά το ηχητικό ντοκουμέντο που μεταδόθηκε αργότερα δεν άφηνε πολλά περιθώρια ελιγμών και έτσι οδηγήθηκε σε παραίτηση. Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη επίθεση εναντίον του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου συνέπεσε χρονικά με την απόφαση του Λινού να μην οδηγήσει στο αρχείο την υπόθεση απαγωγής των Πακιστανών αλλά να διατάξει συμπληρωματική έρευνα. Απλή σύμπτωση προφανώς…
Το ρολόι που του χάρισε ο Βουλγαράκης για να μετράει αντίστροφα την ώρα της επιστροφής, δεν άργησε να φτάσει στο σημείο μηδέν, όταν ο Μ χρίστηκε πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής για το Βατοπαίδι, η οποία οδήγησε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της χώρας στις καλένδες, τη στιγμή που έφθαναν στη δημοσιότητα φωτογραφίες που αποθανάτισαν το κλίμα οικειότητας που διακατείχε τη σχέση του Μ με τους μοναχούς Εφραίμ και Αρσένιο.
Έτσι άνοιξε ο δρόμος για να επανέλθει αναβαθμισμένος στο κυβερνητικό σχήμα με τον ανασχηματισμό του Γενάρη, εισαγάγοντας το δόγμα «Νόμος και Τάξη», με πρόβα generale την 9η του Γενάρη με τους ξυλοδαρμούς και τις αθρόες και αναίτιες συλλήψεις δημοσιογράφων και δικηγόρων στην οδό Ασκληπιού, για να ακολουθήσει η υποδοχή με δακρυγόνα των αγροτών της Κρήτης, που «συγκίνησε» μέχρι και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου.
Υπόθεση Χορευτάκη
Το Μάιο του 2008 ο φοιτητής Μανώλης Χορευτάκης δολοφονείται από τον Ζαχαρία Λαγουδάκη.
Η ιστορία συγκλόνισε την τοπική κοινωνία τόσο για την ιδιότυπο καθεστώς ευμένειας που απολάμβανε ο δράστης, όσο και για τον αγώνα που έδωσε το οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον του θύματος ενάντια σε οποιαδήποτε απόπειρα συγκάλυψης ή αποσιώπησης του γεγονότος, ένας αγώνας που μεταξύ άλλων ανέδειξε τα διάτρητα σημεία του σωφρονιστικού και δικαστικού συστήματος.
Ο Ζαχαρίας Λαγουδάκης είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για ανθρωποκτονία και εξέτιε την ποινή του στις φυλακές Αλικαρνασσού. Την υπεράσπιση του στο παρελθόν είχε αναλάβει ο Μ, ο οποίος είχε βαφτίσει και το παιδί του. Πριν ολοκληρωθεί όμως η ποινή του, αποφυλακίζεται με σκανδαλώδη τρόπο το Γενάρη του 2008 και λίγους μήνες αργότερα δολοφονεί το Μανώλη Χορευτάκη.
Η αποφυλάκιση του συνιστά πρόκληση για το δικονομικό πολιτισμό καθώς βασίστηκε στην παρουσίαση εικονικών ημερομισθίων, στην εμφάνιση εκπρόθεσμων ποινικών μητρώων και στις μαρτυρίες δυο σωφρονιστικών υπαλλήλων που διαβεβαίωναν για την υποδειγματική συμπεριφορά του εντός της φυλακής. Οι δύο σωφρονιστικοί υπάλληλοι που απέκρυψαν τα 6 πειθαρχικά που είχαν επιβληθεί στο δράστη και διαδραμάτισαν καταλυτικό ρόλο στην αποφυλάκιση του ήταν ο Κουγιουμτζάκης και ο Ριζωτάκης.
Ύστερα από πιέσεις της οικογένειας Χορευτάκη που προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, διενεργήθηκε ΕΔΕ για τη διερεύνηση της παράτυπης απόλυσης, η οποία απάλλαξε από τις ευθύνες το Διευθυντή των φυλακών και έριξε στα μαλακά τον αρχιφύλακα Κουγιουμτζάκη επιβάλλοντας του 6μηνη στέρηση σε αντίθεση με την εισήγηση Αραβαντινού που έκανε λόγο για απόλυση. Υπεύθυνος της ΕΔΕ δεν ήταν άλλος από τον αποκαλούμενο «αρχηγό» στις πρόσφατες τηλεφωνικές συνομιλίες, Μ. Κυριακάκη.
Ο Μ τότε διατείνονταν ότι είχε διαρρήξει τις σχέσεις του με τον Ζ. Λαγουδάκη μετά την πρώτη ανθρωποκτονία και δήλωνε χαρακτηριστικά σε επιστολή που απέστειλε στον πατέρα του Χορευτάκη ότι «θα παραιτηθεί από βουλευτής αν αποδειχθεί ότι τον υπερασπίστηκε σε άλλη υπόθεση μετά το 1998». Παραβλέποντας το γεγονός ότι ο Μ υπερασπίστηκε το δράστη στο Τριμελές Εφετείο Ανηλίκων το 1999 σε υπόθεση για οπλοχρησία και απόπειρα ανθρωποκτονίας, ας επισημανθεί απλώς ότι και στη συνέχεια η υπεράσπιση του δεν άλλαξε νομικό γραφείο, αφού την ανέλαβαν ο αδερφός του υφυπουργού και η κόρη του.
Η φιλική αντιμετώπιση του κατηγορουμένου από τις διωκτικές αρχές συνεχίζεται μέχρι σήμερα, αφού η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης υιοθετώντας πλήρως το αίτημα του δράστη να διεξαχθεί η δίκη εκτός περιφέρειας Κρήτης ή στο Λασίθι, αποφάσισε η εκδίκαση της υπόθεσης να πραγματοποιηθεί στο Λασίθι και όχι στα Χανιά η στο Ηράκλειο, ως είθισται, αναφερόμενη στο ενδεχόμενο «ακραία και αντικοινωνικά στοιχεία να προβούν σε έκνομες ενέργειες εις βάρος του δράστη», πυροδοτώντας μ’ αυτόν τον τρόπο τις έντονες αντιδράσεις της οικογένειας του θύματος και τοπικών φορέων.
Από κει και πέρα αν οι όποιες ομοιότητες και συμπτώσεις προκύπτουν από αυτές τις ιστορίες εμπίπτουν στη σφαίρα του τυχαίου ή συνέχουν το νήμα της αποδιάρθρωσης των θεσμών και της διαπλοκής κράτους-παρακράτους, μένει να το αποδείξει η Δκαιοσύνη, η αξιοπιστία και η αμεροληψία της οποίας έχουν υποστεί ανεπανόρθωτα πλήγματα και είναι ένα διακύβευμα αν θα ανακτηθούν..."

Καταγγελία της οικογένεις Χορευτάκη.(Πηγή:Ρεθεμνιώτικα Νέα 24/6/09)

Σοβαρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην οικογένεια Χορευτάκη ο τόπος όπου έχει οριστεί η δικάσιμος για τη δολοφονία του γιου τους Μάνου κάτω από συνθήκες που δημιουργούν την αίσθηση ότι καταβάλλεται προσπάθεια απόκρυψης.

Ενώ είχε ζητηθεί να γίνει η δίκη στο Ηράκλειο ή στα Χανιά, η υπόθεση θα εκδικαστεί τελικά στο Λασίθι,ύστερα από αίτημα του κατηγορούμενου, γεγονός που δημιουργεί την εντύπωση προσπάθειας να μην πάρει η δίκη τη δημοσιότητα που αρμόζει σε ένα γεγονός που συγκλόνισε το πανελλήνιο και εξέθεσε το Ρέθυμνο για μια ακόμα φορά.

Όπως αναφέρει σε επιστολή του ο πατέρας του άτυχου νέου, εδώ και ενάμισι περίπου μήνα έχει ξεκινήσει η διαδικασία προσδιορισμού του τόπου διεξαγωγής της δίκης. Καθοριστική για τον προσδιορισμό αυτό είναι η αναφορά της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, για το αν υπάρχουν ή όχι ουσιαστικοί λόγοι εξαίρεσης κάποιων περιοχών, προς την εισαγγελία Εφετών Κρήτης που ορίζει και τον τόπο-χρόνο διεξαγωγής της δίκης.

Εξαρχής η οικογένεια ζήτησε να διεξαχθεί η δίκη σε Χανιά ή Ηράκλειο (το Ρέθυμνο εξαιρείται ως τόπος, όπου συνέβη η δολοφονία) στοχεύοντας, πέραν της διευκόλυνσης όσων θελήσουν να την παρακολουθήσουν, στη μέγιστη δημοσιοποίησή της για να εξαχθούν κάποια χρήσιμα συμπεράσματα από την τοπική κοινωνία. Γιατί πεποίθησή τους είναι πως πέρα από την αυτονόητη τιμωρία του δολοφόνου η δικαστική διαδικασία πρέπει να στοχεύει τόσο στην ανάδειξη όσο και στην καταπολέμηση των αιτιών που δημιουργούν και αναπαράγουν τέτοιες νοσηρές καταστάσεις.

Το αίτημα της οικογενείας αναπτύχθηκε και γραπτά προς την εισαγγελία αλλά και προφορικά στον Αστυνομικό Διευθυντή Χανίων στις 14 του Μάη απ' τον οποίο κι έλαβε ο πατέρας του θύματος τη διαβεβαίωση ότι θα μεριμνήσει γι' αυτό, καθώς η μέχρι τώρα στάση του πάντα υπήρξε ψύχραιμη και ευπρεπής.

Όμως στις 29 Μαΐου -σύμφωνα με τον τραγικό πατέρα- ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Κρήτης αποστέλλει έγγραφο στην εισαγγελία προτείνοντας η εκδίκαση να παραπεμφθεί εκτός Κρήτης (αυτό ζητούσε και η πλευρά του δράστη) ή στο νομό Λασιθίου, αποκλείοντας τους νομούς Χανίων- Ρεθύμνης-Ηρακλείου επικαλούμενος τον κίνδυνο διασάλευσης της τάξης απ' την πλευρά της οικογενείας Χορευτάκη και κατονομάζοντας ως πιθανά ταραχοποιά στοιχεία τα μέλη της φοιτητικής και πανεπιστημιακής κοινότητας. Έτσι η δίκη θα πήγαινε στη Νεάπολη Λασιθίου.

Μπροστά στον κίνδυνο αυτό συναντήθηκαν στις 9 Ιουνίου με τον Αστυνομικό Διευθυντή Κρήτης και ο κ. Χορευτάκης εξέφρασε τις αντιρρήσεις του για το περιεχόμενο του εγγράφου που απέστειλε. Ο αστυνομικός διευθυντής δικαιολογήθηκε ότι έτσι τον είχαν πληροφορήσει οι τέσσερις αστυνομικές διευθύνσεις της Κρήτης. Ωστόσο διαβεβαίωσε ότι θα στείλει άμεσα διευκρινιστικό έγγραφο για να δοθεί η δυνατότητα ορισμού της εκδίκασης οπουδήποτε στην Κρήτη.

Στις 10 Ιουνίου η Εισαγγελέας, χωρίς να έχει λάβει τίποτα νεότερο, όρισε τη δίκη στη Νεάπολη Λασιθίου για τις 25-9-09. Ο κ. Χορευτάκης έστειλε εκ νέου επιστολή στον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή ζητώντας λεπτομερή απάντηση με πραγματικά στοιχεία για τους φόβους περί διασάλευσης της τάξης που ανέφερε στο έγγραφό του. Παρών και ο Αστυνομικός Διευθυντής Χανίων, ο οποίος στο ερώτημα της οικογενείας, γιατί δεν τήρησε την υπόσχεση που του έδωσε στη συνάντηση της 14/5 του είπε ότι όταν δόθηκε η απάντηση αυτός απουσίαζε και απάντησε άλλος.

Τότε ο κ. Γενικός επανέλαβε ότι θα έστελνε άμεσα άλλο έγγραφο στον Εισαγγελέα για να γίνει η δίκη οπουδήποτε στην Κρήτη.

Στις 16 Ιουνίου ο κ. Γενικός στέλνει απάντηση στην επιστολή μου επαναλαμβάνοντας απλά πως εκτίμηση των Αστυνομικών Διευθύνσεων είναι ότι θα διασαλευτεί η δημόσια τάξη χωρίς να αναφέρει κανένα απολύτως πραγματικό γεγονός που να στηρίζει αυτή την εκτίμηση.

"Έτσι έχουν τα γεγονότα που όμως προκαλούν αμείλικτα ερωτήματα. Γιατί αποτελεί πρόκληση ο κατ' επανάληψη δολοφόνος Ζαχαρίας Λαγουδάκης που ήταν ο προστατευόμενος των φυλακών και σκανδαλωδώς αποφυλακίστηκε, να εξακολουθεί να είναι το χαϊδεμένο παιδί κάποιων που φροντίζουν για την προώθηση και ικανοποίηση των αιτημάτων του τιμωρώντας εμάς που βιώνουμε ένα δράμα. Άραγε μας τιμωρεί επειδή εξαρχής με συνέπεια και χωρίς ακρότητες καταγγείλαμε ένα άρρωστο και σάπιο σύστημα; Γιατί σίγουρα ούτε ο πλέον υποψιασμένος πολίτης αυτής της χώρας θα μπορούσε να πιστέψει ότι υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης επεισοδίων απ' τη φοιτητική και πανεπιστημιακή κοινότητα ή από «ακραία και αντικοινωνικά άτομα» που ενδεχόμενα θα προκαλούσαν «έκνομες ενέργειες σε βάρος του κατηγορούμενου και του περιβάλλοντός του». Άλλωστε πάμπολλες δίκες υψηλής επικινδυνότητας με αντιδίκους από τη δυτική Κρήτη διεξάγονται σε Χανιά-Ρέθυμνο-Ηράκλειο. Η συγκεκριμένη είναι το πρόβλημα;

Άραγε ποιοι έχουν όφελος από την αποσιώπηση και την εν κρυπτώ διαδικασία; Ποιοι φοβούνται τη δημοσιότητα και θέλουν τέτοιας υψίστης σημασίας γεγονότα, όπως αυτή η δίκη, να περνούν απαρατήρητα; Ποιοι συμβουλεύουν να μένουμε μακριά από τα Μ.Μ.Ε. για να μη γινόμαστε γραφικοί; Ποιοι δηλώνουν ότι στην αποφυλάκιση του δολοφόνου όλα έγιναν «σύννομα», αλλά στη συνέχεια η ΕΔΕ αποκάλυψε σκανδαλώδεις μεθοδεύσεις με αποτέλεσμα την τιμωρία των υπευθύνων. Διαδικασία που συνεχίζει να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ποιος, ενώ ο δολοφόνος είχε ήδη διαπράξει σωρεία κακουργηματικών πράξεων (δυο απόπειρες ανθρωποκτονίας, ληστείες κλπ), έσπευσε στη συνέχεια να γίνει κουμπάρος του, βαφτίζοντάς του το παιδί, ενώ ανέλαβε και την υπεράσπισή του για όλα τα παραπάνω; Και με δημόσια δήλωσή του μετέτρεψε όλα τα ανωτέρω κακουργήματα σε «μια τροχαία παράβαση»; Ποιο μήνυμα περνά με τον τρόπο αυτό στην κοινωνία; Η απάντηση αναμένεται εδώ κι ένα χρόνο.

Σίγουρα είναι πολλοί αυτοί που θέλουν την αποσιώπηση. Για να μπορέσει έτσι το «σύστημα» που έχουν καθιερώσει, οι μηχανισμοί που έχουν στήσει, να επιβιώνουν ανενόχλητα. Και βέβαια για την αποφυγή των όποιων συνεπειών θα είχε η δημοσιοποίηση των παραπάνω. Κι εδώ τίθεται ο ρόλος της μαχόμενης-αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας. Που δε λειτουργεί επικοινωνιακά, δε στρογγυλοποιεί, δε θέλει να τα 'χει με όλους καλά. Που συγκρούεται με το άδικο και τους φορείς του, με όποιο κόστος αυτό συνεπάγεται, λέει τα πράγματα όπως είναι κι όχι όπως κάποιοι θέλουν να τα ακούνε.

Η αναίτια δολοφονία του παιδιού μας, έγινε αφορμή να αποκαλυφθούν τα εγκλήματα του αποφυλακιστικού συστήματος και το πλέγμα ατιμωρησίας που προστατεύει ακόμη και ειδεχθείς δολοφόνους. Σε αντίθεση με κάποιους μικροπαραβάτες που μη έχοντας «κάλυψη» πληρώνουν δυσανάλογα. Πως μπορεί να ξεχαστεί ότι την ώρα που ο ισοβίτης δολοφόνος Ζαχαρίας Λαγουδάκης αποφυλακιζόταν σκανδαλωδώς (Γενάρης 2008), χωρίς κανείς να τον έχει δει, καθώς ουδέποτε μέχρι τώρα δημοσιεύτηκε η φωτογραφία του, φυλακιζόταν χωρίς ουσιαστικό λόγο η Εύη Τσέκου (υπόθεση Ζαχόπουλου), σιδηροδέσμια και κατ' εξευτελισμένη. Άραγε για ποιών την προστασία θεσπίστηκαν τα προσωπικά δεδομένα;

Και μια προειδοποίηση: Η όλη δικαστική διαδικασία που εξελίσσεται εδώ κι ένα χρόνο και που θα κορυφωθεί με τη δίκη του Σεπτεμβρίου μας βρίσκει σε διαρκή εγρήγορση. Ας μην προστρέξουν ο δολοφόνος, η υπεράσπιση και οι όποιοι σύμβουλοί του σε δικονομικά τερτίπια ...; αναβολών, τρελλόχαρτων κλπ. Θα υπάρχει διαρκείς επιτήρηση. Και στο Εφετείο, αν χρειαστεί, και στις φυλακές, παντού.

Κι όσο κι αν κάποιοι προσπαθούν για την αποσιώπηση της δίκης σύντομα θα πάρουν την απάντηση που ταιριάζει. Για να πάψει ο Ζαχαρίας Λαγουδάκης και τα παντός είδους αδίστακτα εγκληματικά και δολοφονικά αποβράσματα, έχοντας την αίσθηση της υψηλής προστασίας και της ατιμωρησίας να μπήγουν τα μαχαίρια τους στις καρδιές αθώων παιδιών σπέρνοντας το θάνατο και το πένθος σε οικογένειες που δεν είχαν ποτέ αντικρίσει δικαστήριο παρά μόνο ως ένορκοι. Και είμαστε σίγουροι πως η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών του τίμιου καθημερινού αγώνα, παραμερίζοντας τις όποιες επιφυλάξεις ή δεσμεύσεις θα ενώσουν τη φωνή τους με τη δική μας"καταλήγει στην επιστολή του ο κ.Χορευτάκης..
-----------------------------------------------------------------------------------
Σχόλιο;

Δεν υπάρχουν σχόλια: